FITZROY HOUSE

CATEGORY: RESIDENTIAL – ALTERATION AND ADDITION
LOCATION – FITZROY – MELBOURNE
STATUS – PLANNING
YEAR – 2018

Situated along a busy local thoroughfare in the heart of Fitzroy on a prominent corner site, this small addition to a Victorian workers cottage called for a sensitive response that addresses the site’s proximity to a neighbouring apartment development. Needless to say, an essential aspect of the client’s brief was to achieve a sense of privacy, refuge and calmness.

The site itself also poses a unique challenge with three active frontages, which has been previously negotiated with an unforgiving shed-like addition, having little congruence with the original heritage cottage.

With these observations in mind, we looked to not only explore the boundary condition as a method for protecting the internal spaces, but also as a way of providing a more engaging and varied interface with the street. The result is a new addition which neatly tucks under the original cottage’s existing roofline, before angling up to accommodate a first-floor retreat and wrapping down and around to form an enveloping garden wall.