MALVERN HOUSE

CATEGORY: RESIDENTIAL – ALTERATION AND ADDITION
LOCATION – MALVERN – MELBOURNE
STATUS – CONSTRUCTION
YEAR – 2017

MALVERN HOUSE INSTAGRAM FEED

Nestled in a leafy and hilly pocket of Malvern, the jewel of this 1930’s period home for our clients was always the verdant garden, which had been terraced over 3 levels to accommodate the steep sloping site. They imagined it as the lush and calming backdrop to their daily lives and a space they could enjoy and take refuge in with their growing young and extended family and friends.

For us, the initial challenge was in addressing the consistent problem of homes of this ilk: reworking the rabbit-warren of rooms and corridors that separated the ‘seen’ spaces at the front of the home from the ‘unseen’ at the rear that limited any real connection with the beautiful garden beyond. Secondary to this (but no less important), was the task in rationalising a piecemeal 1980’s first floor addition in the home’s original lofty attic.

From the outset, we worked towards a holistic strategy for the site with the client to pull these ideas and observations together, resulting in a pavilion-like addition that would become the heart of their daily activities – a new kitchen and dining space that felt as if it were perched within the garden, and that also improved views back into and across to the original living and family spaces – a new ‘command centre’ of sorts.

The clients where keen to explore the use of concrete in the project and loved the solidity the material evokes. This offered exciting opportunities for us to explore the introduction of a living green roof, which when planted out and established, will spill over the board-formed concrete lip to form a green fringe.

We are fortunate to work on this project with Ben Scott of Ben Scott Garden Design, who has expertly reimagined the garden into its next stage of life.